top of page

Generell info til deg som skal opereres ved Bærum plastikkirurgi

Risiko:

Alle inngrep innebærer en viss risiko for blødning eller infeksjon selv om dette forekommer sjelden. Vi følger våre sikkerhetsrutiner for å minimalisere dette.

Smerter /tilsyn første døgnet

En operasjon vil ofte medfører noe smerte og ubehag. Du kan derfor kjenne deg litt uvel det første døgnet. Vi tilrår derfor at du har tilsyn de første 24 timene etter operasjonen.

Du vil få resept på smertestillende tabletter som du bør hente ut før operasjonen.

 

Hjemreise:

Avhengig av inngrepets art kan du bli hentet 1,5-3 timer etter operasjonen. Vi anbefaler at du blir hentet av pårørende, alternativt benytte drosje. Ved en del operasjoner, herunder alle foretatt i narkose, bør du ikke være alene det første døgnet.

 

Faste/tobakk:

Du skal møte fastende. Dvs. ikke spise, røyke, snuse eller bruke tyggegummi eller pastiller de siste 6 TIMENE FØR OPPMØTETIDEN. Du kan drikke VANN INNTIL 2 TIMER FØR OPPMØTETIDEN.

Du bør trappe nedpå tobakk de siste 14 dagene før, og ikke røyke de siste to dagene før operasjonen.

Blodfortynnende medisiner som Albyl E bør du slutte med 7 dager før operasjon. MAREVAN må du ikke ta de siste 3 dager før operasjonen. Du må avklare nedtrapping/opphold med din fastlege.

Ved operasjon med full narkose skal P-piller ikke tas de siste 14 dagene før operasjonen. P-sprøyte, hormonspiral og depot plaster er greit. Unngå ALKOHOL siste 3 dager før større operasjoner.

 

HUSK Å HENTE UT RESEPT PÅ SMERTESTILLENDE DU HAR FÅTT I FORKANT.

 

Forberedelse:

Ta på rene klær. Møt usminket i komfortable klær. Ringer og neglelakk må fjernes før operasjonen.

 

Verdisaker:

Ta ikke med verdisaker du ikke har behov for. Klinikken dekker ikke tapet. Vi har låsbare skap til oppbevaring av klær.

 

Betaling:

Du vil få faktura på SMS for egenandelen.

 

Sykdom:

Er du forkjølet, hoster eller har feber når operasjonen nærmer seg, ta kontakt per tlf.22535101. Legen tar en vurdering vedr. Behandlingen/operasjonen du skal ha.

 

Lege:

Dr. Sonja Solbakken, ØNH spesialist

 

Adresse operasjonsdag/oppmøtested:

Bærum plastikkirurgi,

Løkkeåsveien 3,1337 Sandvika

Tlf. 67530000

Etter operasjonen:

Ikke alltid men av og til får man tamponger inn i nesen. Dette kan gi trykk over nesen. Det er helt normalt å kjenne. Det kan sive litt blodsekret, men det er sjeldent med større blødninger. Alle pasienter får antibiotika og smertestillende medikamenter i forbindelse med inngrepet. Det er en fordel og ligge høyt med hodet om natten.

 

Når tamponger er fjernet skal man skylle med saltvann daglig for å holde nesen ren. Etter inngrepet bør man ikke være sengeliggende.

Man kan være ute, spise og drikke som vanlig, men forsiktig med alkohol og tobakk. Sykemelding kan variere fra 1 til 2 uker. Full fysisk aktivitet bør man utsette til etter 14 dager.

Komplikasjoner:

Komplikasjoner etter neseinngrep er sjeldent. Blødning kan forekomme. Man kan selvfølgelig også få en infeksjon. Da får man oftest høy feber og sterke, dunkende smerter i nesen. Heldigvis er dette uvanlig.

 

Til slutt:

Etter 1 uke kommer du på kontroll på hos Solbakken ØNH for å fjerne plastplatene i nesen. Etter dette er som oftest nesen litt hoven og man må fortsette å skylle med saltvann og smøre med neseolje/salve.

Videre kontroller avtales med legen hvis nødvendig.

Skjev skillevegg /septumplastikk

Neseskilleveggen deler nesen i to like store åpningen.

Brusken i neseskilleveggen vokser hele livet og kan gi innsnevring i den ene og den andre siden

 

Skjev skillevegg kan være medfødt eller oppstå etter en skade av ulik art. Neseskilleveggen kan være skjev uten at det synes på utsiden av nesen. Nesen er ofte litt skjev uten at det gir symptomer. En skjev skillevegg kan gi pusteproblemer og / eller bihulebetennelser, samt luktforstyrrelser, hyppige episoder med neseblødninger, skorper etc. Neseskilleveggen er en svært viktig del grunnmuren som nesen er bygd opp av.

Oftest hindres passasjen av luft i det ene neseboret, men skilleveggen kan også være S-formet så den hemmer passasjen av luft i begge nesebor.

For en del mennesker vil dette medføre plager med tett nese, bihulebetennelser og søvnproblemer.

Operasjon av skjev skillevegg

 

Selve inngrepet kan oftest gjøres i lokalbedøvelse med litt smertestillende og avslappende medisin i tillegg. Noen ønsker eller trenger narkose. Skjev skillevegg kan kun korrigeres med en operasjon. Operativt legges det oftest en tilgang via høyre eller venstre nesebor i den fremre delen av neseskilleveggen. Brusken rettes opp, og hvis det er skjevt ben bakover i nesen korrigeres dette også. Det sys ofte fast en plaststøtte/plate på hver side av neseskilleveggen som skal støtte nesen mens den gror.

Det første døgnet etter operasjonen tettes nesen helt med tamponger, disse stopper blødninger og gir vevet ro. Det er ikke alltid nødvendig å bruke tamponger. Smertestillende i noen dager på resept er nødvendig. Tampongene fjernes vanligvis dagen etter operasjonen.

 

Etter operasjonen er det viktig at man skyller nesen med saltvann. Plastplatene fjernes etter 6-8 dager av legen. Det gis grundig informasjon vedrørende operasjonen i hele forløpet.

Sekundær(re-operasjon)

Ikke alle som opererer nese skilleveggen blir fornøyde. Årsakene til dette er flere, men noen har ikke fått stilt riktig diagnose og er feil operert. Det kan det være aktuelt med re-operasjon..

Vi ses.

 

Mvh

Dr Sonja Solbakken

Spesialist i ØNH sykdommer, hode og halskirurgi

bottom of page